O miodach
Kupując miód stajemy przed wyborem, jaki wybrać i który gatunek będzie najlepszy. Zależy to od naszych indywidualnych preferencji, jeżeli jednak kupujemy miód w celach leczniczych, każdy gatunek ma inne właściwości.
Na początku warto jednak wspomnieć, że w sklepach można natknąć się na miód naturalny i syntetyczny, który ma podobną barwę i smak, ale nie ma właściwości miodu naturalnego. Warto więc dokładnie czytać etykiety.
Naturalny miód dzielimy na kwiatowy (nektarowy), spadziowy lub kwiatowo-spadziowy. Miody kwiatowe pochodzą z nektaru roślin i odznaczają się żółtą barwą. Miody nektarowe najczęściej pochodzą z wrzosu, lipy, akacji, koniczyny, są również inne. Jeżeli miód został zbierany z różnych roślin, nosi on nazwę wielokwiatowego.
Miody spadziowe pochodzą najczęściej z drzew iglastych. Od nektarowych różnią się ciemniejszą barwą i wyrazistszym, bardziej kwaskowatym smakiem. W Polsce najczęściej spotykamy miody ze spadzi jodły bądź świerka.
W zależności od rodzaju miodu, będzie on wspomagał leczenie różnych chorób. Miód wrzosowy pomoże w chorobach pęcherza moczowego, nerek i prostaty, miód wielokwiatowy spożywany w zimie złagodzi objawy alergii wiosną i latem; miód akacjowy pomoże osobom z problemami trawiennymi; miód rzepakowy wzmocni serce i układ krążenia.
Jeżeli chodzi o walory smakowe, jest to sprawa indywidualna, jeżeli miód będzie nam służył tylko do celów spożywczych, nie musimy dużej wagi przywiązywać do jego rodzaju. Warto eksperymentować i wyszukiwać smak najlepiej odpowiadający osobistym preferencjom.