Maseczki na piękną twarz!
Kontynuujemy kolejną serie przepisów na maseczki do twarzy!
Zacznijmy od maseczki fasolowej:
Taka maseczka świetnie sprawdzi się przy wygładzeniu zmarszczek.
1 szklankę ugotowanej białej fasoli, rozbić na papkę, dodać dużą łyżkę olejku ze słodkich migdałów, sok z połowy cytryny i dużą łyżkę miodu.
Taką maseczkę nanieść na twarz, szyje i dekolt, po 15 minutach zmyć gorącą wodą a na koniec spłukać zimną.
Maseczka miodowo-białkowa
Sprawdzi się do wygładzenia twarzy tłustej.
Ubijamy pianę z jednego białka i przygotowujemy papkę dodając 3 łyżki miodu i nieblanszowaną mąkę pszenną
Maseczkę nanieść na twarz, szyje i dekolt, po 30 minutach zmyć gorącą wodą a na koniec spłukać zimną.
Maseczka twarogowa
Do odświeżenia i wygładzenia cery szorstkiej i suchej.
Łyżkę miodu rozrobić z dwoma łyżkami twarogu i dodać krople z oleju ze słodkich migdałów.
Nakładamy na twarz, szyje oraz dekolt a po 30 minut i zmywamy letnią wodą.
Maseczka malinowa
Maseczka odżywcza dla skóry suchej.
Garść malin, mieszamy z małą ilością kremu do ciała, słodką śmietaną i łyżką stołową miodu. Mieszamy tak długo aż otrzymamy pastę.
Nanosimy pastę i okrywamy wilgotnym kompresem. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą.
Maska jajeczna
Dla cery suchej i wrażliwej.
Żółtko mieszamy z miodem i oliwą z oliwek.
Nałożyć pędzelkiem na twarz i trzymać 20 minut. Potem zmyć ciepłą wodą.